Σεμινάριo Πιστοποίησης Επαγγελματιών στo Bασικό Πρόγραμμα Cygnet για γονείς παιδιών με αυτισμό (Cygnet for Parents: Core Programme) στις 19-20 Μαΐου 2018


Το Cygnet for Parents: Core Programme είναι ένα δομημένο πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης ομάδων γονέων και φροντιστών ατόμων που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Στόχοι του προγράμματος είναι να αυξήσει την κατανόηση των συμμετεχόντων για τις καταστάσεις αυτιστικού φάσματος, να τους καθοδηγήσει μέσω στρατηγικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δουλέψουν με τα παιδιά τους και να τους δώσει τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους.

Το σεμινάριο στη μέθοδο Cygnet for Parents: Core Programme απευθύνεται σε επαγγελματίες (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, παιδοψυχιάτρους) με τουλάχιστον 4ετή εμπειρία στον αυτισμό, αλλά και γονείς παιδιών που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα και επιθυμούν να οργανώσουν ομάδες γονέων και φροντιστών βάσει της μεθόδου Cygnet.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cygnet δείτε εδώ.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το σεμινάριο περιλαμβάνει την παρουσίαση στις βασικές ενότητες του προγράμματος Cygnet (Αυτισμός και διάγνωση, Επικοινωνία, Αισθητηριακά θέματα, Κατανόηση συμπεριφοράς, Διαχείριση συμπεριφοράς) καθώς και της επιπρόσθετης ενότητας με θέμα τα αδέλφια των παιδιών που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cygnet δείτε εδώ: cygnet.gr

 

Διαδικασία Πιστοποίησης στο Βασικό Πρόγραμμα Cygnet για γονείς

Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου παρουσιάζεται από τις εισηγήτριες η φιλοσοφία της μεθόδου, καθώς και οι ενότητες του προγράμματος συνοπτικά. Τη δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες καλούνται να κάνουν μια σύντομη παρουσίαση μέρους των ενοτήτων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής τους αξιολογούνται τόσο από τις εισηγήτριες όσο και από τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους, σε μια ανώνυμη φόρμα αξιολόγησης που δίνεται στην έναρξη του σεμιναρίου.

Η επιτυχής διαδικασία ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης, δηλαδή η απόκτηση της Βεβαίωσης Επάρκειας στην Εφαρμογή της Μεθόδου Cygnet, απαιτεί μια επαρκή παρουσίαση σύμφωνα με τη γνώμη των εισηγητριών και των υπολοίπων συμμετεχόντων, έτσι όπως προκύπτει από τη φόρμα αξιολόγησης. Το βασικό κριτήριο για μια επαρκή παρουσίαση, είναι να μπορεί ο υποψήφιος πιστοποιημένος εκπαιδευτής να σχολιάσει έναν μικρό αριθμό διαφανειών που του αναλογούν και που περιέχουν γνωστές πληροφορίες, με τρόπο απλό και κατανοητό από μια υποτιθέμενη ομάδα γονέων.

Για την ολοκλήρωση της κατάρτισης, στην περίπτωση που μια παρουσίαση δεν κριθεί ικανοποιητική, θα πρέπει ο συμμετέχων να μελετήσει καλά το περιεχόμενο του προγράμματος και να παρουσιάσει μια ενότητα της επιλογής του στις εισηγήτριες. Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου σε ημερομηνία που θα εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές. Εναλλακτικά, για την ολοκλήρωση της κατάρτισης, ο υποψήφιος για πιστοποίηση επαγγελματίας, μπορεί να συμμετέχει σαν παρατηρητής για τις 2-3 πρώτες συναντήσεις και σαν συν – εκπαιδευτής στη συνέχεια, σε έναν επερχόμενο κύκλο του προγράμματος Cygnet, που θα συντονίζουν 2 έμπειροι βασικοί εκπαιδευτές.

 

Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται από δύο επαγγελματίες εκπαιδευμένους σε αυτήν και, επομένως, απαιτείται να δηλώσετε στην αίτησή σας με ποιον άλλον υποψήφιο εκπαιδευόμενο ή ήδη εκπαιδευμένο στο Πρόγραμμα Cygnet επαγγελματία σκοπεύετε να την εφαρμόσετε.

Κριτήριο επιλογής των υποψηφίων επαγγελματιών είναι τουλάχιστον 4ετής εμπειρία με άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Επίσης, θα ληφθούν υπόψη προηγούμενες εκπαιδεύσεις σε σχετικά θέματα όπως:

Early Bird ή Early Bird Plus, εκπαίδευση εκπαιδευτών ή σεμινάρια απόκτησης εκπαιδευτικών δεξιοτήτων, PECS, TEACCH, Makaton, Κοινωνικές Ιστορίες, Εντατική Αλληλεπίδραση, ή άλλη εξειδικευμένη για τον αυτισμό εκπαίδευση, εκπαίδευση ή/και εμπειρία από δουλειά με ομάδες

 

Πρόσθετες Ενότητες (για τις οποίες απαιτείται εκπαίδευση): Εφηβεία, Σεξουαλική Ευεξία και Σχέσεις (Cygnet for Parents: Puberty, Sexual Wellbeing and Relationships – PSR) – για τo αντίστοιχo πρόγραμμα πατήστε εδώ.

 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Διεξαγωγή: 19/5/2018 και 20/5/2018

Διάρκεια: 2 ημέρες (14,5 ώρες)

 • 1η ημέρα (09:30-17:00)
 • 2η ημέρα (09:30-16:30)

Φορέας: Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Ε.ΨΥ.ΜΕ. «Κατάρτι»

Τόπος: Μ. Μπότσαρη 33, 3ος όροφος, 18648, Δραπετσώνα Πειραιάς

Εκπαιδευόμενοι: 15 έως 19 άτομα

Εκπαιδευτική ομάδα: Σταθοπούλου Μάρω, Παιδοψυχίατρος, Γρηγοράκη Σμαράγδα, Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός, Ρωμανού Όλγα, Ψυχοπαιδαγωγός, Μίχου Αγγελική, Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός, Αυγερινού Έλενα, Εκπαιδευτικός, Ιωαννίδη Μαίρη, Ψυχολόγος

Εκπαιδεύτριες Σεμιναρίου: Σταθοπούλου Μάρω, Γρηγοράκη Σμαράγδα

Κόστος: 200 ευρώ

Παρέχονται:

 • Όλο το υλικό του Βασικού Προγράμματος Cygnet για γονείς και της επιπρόσθετης ενότητας: Υποστήριξη αδελφών, καθώς και οι διαφάνειες παρουσίασης μεταφρασμένα στα Ελληνικά σε ψηφιακή μορφή.
 • Βεβαίωση Παρακολούθησης από το ΚΔΒΜ της Ε.ΨΥ.ΜΕ «Κατάρτι» καθώς και Βεβαίωση Επάρκειας στην Εφαρμογή του Προγράμματος κατόπιν σύντομης παρουσίασης από κάθε εκπαιδευόμενο.
 • Kαφές και ελαφρύ γεύμα

 

Info: Η μέθοδος εφαρμόζεται από δύο επαγγελματίες εκπαιδευμένους σε αυτήν και, επομένως, απαιτείται να δηλώσετε στην αίτησή σας με ποιον άλλον υποψήφιο εκπαιδευόμενο ή ήδη εκπαιδευμένο στη μέθοδο Cygnet επαγγελματία σκοπεύετε να την εφαρμόσετε.

Υπεύθυνη Σεμιναρίου – Πληροφορίες: κ. Δήμητρα Σταμούλη stamouli@katarti.gr
Τηλέφωνο: 210 4328281

Αίτηση Εγγραφής έως: 27/4/2018 στη φόρμα αίτησης που ακολουθεί.

 


ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

 1. Συμπληρώνετε ηλεκτρονικά την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία δηλώνετε τον συνεκπαιδευόμενό σας και επισυνάπτετε το βιογραφικό σας. Την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει και ο συνεκπαιδευόμενός σας. Μετά την λήξη της υποβολής αιτήσεων και εντός μίας εβδομάδας, η αίτησή σας θα αξιολογηθεί και θα ενημερωθείτε από την γραμματεία για τη συμμετοχή σας ή όχι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
 2. Εφόσον ενημερωθείτε από τη γραμματεία για την συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καταθέτετε στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, εντός 2 εργάσιμων ημερών κατ΄ ελάχιστον το ποσό των 80€ προκειμένου να προεγγραφείτε.
 3. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας πρέπει να γίνει ολική αποπληρωμή του ποσού μια εβδομάδα πριν την έναρξη του σεμιναρίου είτε εφάπαξ, είτε μέσω πιστωτικής κάρτας, σε δόσεις που δε μπορούν να υπερβαίνουν τις δύο, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τη Γραμματεία.
 4. Ο αριθμός λογαριασμού στον οποίο θα γίνεται η κατάθεση χρημάτων είναι ο παρακάτω:
  • Τράπεζα Πειραιώς Αριθμός Λογαριασμού: 50 2803 3016 051
  • IBAN: GR18 0172 0280 0050 2803 3016 051
  • Δικαιούχος: Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών
 5. Στο καταθετήριο θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του συμμετέχοντα και απαραίτητα να γίνει αποστολή ευκρινούς αντιγράφου του με e-mail στη διεύθυνση stamouli@katarti.gr
 6. Για εξόφληση μέσω πιστωτικής κάρτας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία.

 

Προσοχή: Στην περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται, τότε η θέση δεν κατοχυρώνεται ή οριστικοποιείται και ως εκ τούτου δύναται να καλυφθεί από άλλο συμμετέχοντα.

 


Μέθοδος Δοκιμασμένη και Αποτελεσματική

Το Πρόγραμμα Cygnet (Πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης ομάδων γονέων/φροντιστών ατόμων με ΔΑΦ) έχει τιμηθεί με τα παρακάτω βραβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο:

 

 

 

 

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου τεκμηριώθηκε και στη διδακτορική διατριβή της κ. Στεφανίας Φούσκα, Ψυχολόγου, Ειδικής Παιδαγωγού και Προϊσταμένης του ΚΕΔΔΥ Πειραιά, που εκπονήθηκε τον Μάρτιο του 2017, με θέμα:

“Η αποτελεσματικότητα του ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος Cygnet σε γονείς παιδιών
με διαταραχή αυτιστικού φάσματος”

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 60 γονείς, 30 στην Πειραματική Ομάδα και 30 στην Ομάδα Ελέγχου. Οι γονείς που συμμετείχαν στο ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα άγχους, γονικού στρες και γονικής αυτοαποτελεσματικότητας. Επίσης, μειώθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων άγχους.

Για να δείτε τη διδακτορική διατριβή πατήστε εδώ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης).

 

 

Εκπαιδεύσεις μέχρι σήμερα στην Ελλάδα

 

 • Το Νοέμβριο του 2010 εκπαιδεύτηκαν οι πρώτοι 40 επαγγελματίες, από τον κ. Andy Morris, εμπνευστή και υπεύθυνο του προγράμματος Cygnet. Η Ε.ΨΥ.ΜΕ. ορίστηκε ως ο υπεύθυνος φορέας που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα τόσο της εκπαίδευσης/ πιστοποίησης επαγγελματιών στη μέθοδο Cygnet, όσο και της εφαρμογής της μεθόδου στην Ελλάδα. Ως βασικοί εκπαιδευτές ορίστηκαν ο κ. Βογινδρούκας Γιάννης και η κ. Σταθοπούλου Μάρω.
 • Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί άλλοι 250 επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα. Από αυτούς οι 155 εκπαιδεύτηκαν στην Αθήνα και οι υπόλοιποι στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Καστοριά.

 

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η αξιολόγηση του προγράμματος εκπαίδευσης από τους συμμετέχοντες
(πενταβάθμια κλίμακα 1: Κακό 5 : Εξαιρετικό )

 

 

Παρουσιάσεις/Ανακοινώσεις σχετικές με το Πρόγραμμα Cygnet σε Πανελλήνια Συνέδρια

 

 • Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού στη Θεσσαλονίκη (2013), έγιναν 2 προφορικές ανακοινώσεις:
  • Συγκούνας Γιώργος: Πρόγραμμα Cygnet και αυτοπεποίθηση γονέων
  • Βιτανίδη Αυγή, Γρηγοράκη Σμαράγδα: Πρόγραμμα ψυχο-εκπαίδευσης γονέων Cygnet, μετρώντας την αποτελεσματικότητά του

 

 • Στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού στην Αθήνα (2015), έγινε 1 προφορική ανακοίνωση:
  • Συγκούνας Γιώργος, Ζήκου Κατερίνα: Αυτοπεποίθηση γονέων στη διαχείριση συμπεριφορών και πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης Cygnet

 

 • Στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού στη Λάρισα (2017), έγιναν 3 παρουσιάσεις σε τραπέζια:
  • Τραπέζι με θέμα: Τα θεραπευτικά αποτελέσματα της συστηματοποιημένης εκπαιδευτικής διεργασίας:
   • Συγκούνας Γιώργος: Ψυχοεκπαίδευση Γονέων. Το πρόγραμμα Cygnet
  • Τραπέζι με θέμα: Παρεμβάσεις για Γονείς και δυσκολίες αδελφιών ατόμων με ΔΑΦ:
   • Φούσκα Στεφανία: Η επίδραση του ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος Cygnet στη γονική αυτοαποτελεσματικότητα και αυτοεκτίμηση των γονέων παιδιών με ΔΑΦ
   • Βιτανίδη Αυγή: Αποτίμηση του προγράμματος Cygnet, αρραγής υποστήριξη γονέων και φροντιστών σχετικά με τις ΚΑΦ

 

 

 

Σχόλια γονέων για το Πρόγραμμα Cygnet

 

Ο γιός μου, Αλέξανδρος διαγνώστηκε σε ηλικία 10 ετών με “Στοιχεία Αυτιστικού Φάσματος-Σύνδρομο Asperger”. Σήμερα είναι 12 ετών και είναι ένα παιδί υψηλής λειτουργικότητας, με ορισμένες κοινωνικές δυσκολίες.

Πριν παρακολουθήσω το πρόγραμμα Cygnet πίστευα πως γνώριζα τι είναι το αυτιστικό φάσμα και ποιες ιδιαιτερότητες-δυσκολίες έχουν τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτό.

Σήμερα, τελειώνοντας τις συναντήσεις, διαπιστώνω ότι το Cygnet είναι ένα πολύ δομημένο πρόγραμμα που πληροφορεί και οργανώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που βιώνουμε, εμείς οι γονείς, στην καθημερινότητά μας, ζώντας με ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού.

Καταρχάς, με βοήθησε να αναγνωρίσω εκείνες τις συμπεριφορές του γιού μου, που προκύπτουν από τη διαταραχή του και κατα δεύτερον, να τις εξηγήσω (πράγμα που δεν μπορούσα να κάνω πριν) κι αυτό από μόνο του είναι πολύ ανακουφιστικό. Βρήκα το εργαλεία που δίνονται εξαιρετικά βοηθητικά, τόσο για το παιδί, όσο και για μένα!

Ευχαριστώ θερμά όλους αυτούς που μου έδωσαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσω ένα τόσο εποικοδομητικό σεμινάριο.

Ελληνίδα μητέρα 12χρονου αγοριού με αυτισμό, Δεκέμβρης 2017

 

 

Πριν από δύο χρόνια μου έγινε πρόταση να παρακολουθήσω το πρόγραμμα Cygnet, το οποίο παρείχε πληροφορίες σχετικά με το τι είναι τελικά ο Αυτισμός. Αυτισμός, μια λέξη που, όποιος την ακούει τρομάζει, λες και είναι μεταδοτική ασθένεια. Κάπως έτσι αισθάνθηκα κι εγώ δεκαοκτώ χρόνια πίσω, παίρνοντας στα χέρια μου μια διάγνωση, που αφορούσε κομμάτι του εαυτού μου: το παιδί μου. Κανείς δε μπήκε στον κόπο να μου εξηγήσει πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω. Όμως πάλεψα κι εγώ και το παιδί μου να τα καταφέρουμε.

Περνώντας τα χρόνια, καταλήξαμε σε ένα φορέα, όπου μου πρότειναν να παρακολουθήσω το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποστήριξης γονέων σχετικά με τις ΔΑΦ. Εννοείται πως δέχτηκα! Με βοήθησε να καταλάβω το παιδί μου σε μεγαλύτερο βαθμό, να δω τον κόσμο από τα μάτια τα δικά του, να μπω στα παπούτσια του, να κατανοήσω τις συμπεριφορές του, ώστε να τις διαχειρίζομαι καλύτερα, να επικοινωνώ μαζί του, με αποτέλεσμα να νιώθω ακριβώς τι θέλει.

Το πρόγραμμα αυτό με βοήθησε πάρα πολύ, έμαθα πολλά πράγματα που δε γνώριζα και μακάρι να τα ήξερα πιο νωρίς. Ποτέ βέβαια δεν είναι αργά, γιατί με βοήθησε και με βοηθάει ακόμα στην ανατροφή του παιδιού μου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ελληνίδα μητέρα 17χρονου αγοριού με αυτισμό, Δεκέμβρης 2017

 

 

Πόσο σημαντικό είναι τελικά να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας και να ξέρουμε να τα διαχειριζόμαστε!

Η καλή ψυχική, πνευματική, σωματική υγεία και, φυσικά, η γνώση, συμβάλλουν στην καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας, για μένα με το Γιάννη μου.

Το ταξίδι στο φάσμα είναι μεγάλο και με πολλές διακυμάνσεις. Υπάρχει η ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης και γνώσης, ώστε να μπορούμε οι γονείς που βρισκόμαστε μέσα σ΄αυτό να είμαστε συνειδητοποιημένοι. καλοί και αποτελεσματικοί.

Το πρόγραμμα αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω πως όλο αυτό που μου συμβαίνει το περνούν και άλλοι! Δεν είμαι μόνη!! Πόσο σημαντικό, πολύτιμο, να μοιράζεσαι και να ανταλλάσσεις καταστάσεις, συμπεριφορές, συναισθήματα και τρόπους διαχείρισης με άλλους, γονείς και θεραπευτές!

Αποδοχή, ειλικρίνεια, σεβασμός, αγάπη, εχεμύθεια!!!

Πάντα ερχόμουν με χαρά στις συνεδρίες μας και ευελπιστώ να έρχομαι και στο μέλλον. Σας ευχαριστώ ολόψυχα για τη στήριξη σε όλο αυτό το ταξίδι. Είσαστε σημαντικοί και πολύτιμοι συνταξιδιώτες!!!

Ελληνίδα μητέρα, Δεκέμβρης 2017

 

 


ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί.

 

Ονοματεπώνυμο*

Email*

Τηλέφωνο*

Διεύθυνση

Τ.Κ.

Πόλη

Χώρα


Επαγγελματική Ιδιότητα*

Τίτλος Πτυχιακών Σπουδών*

Τίτλος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Βιογραφικό Σημείωμα* (.doc .docx .pdf έως 5ΜΒ)


Επιπλέον εκπαιδεύσεις σχετικές με τον αυτισμό, ή/και με δεξιότητες εκπαίδευσης ενηλίκων,
ή/και με συντονισμό ομάδων (συνοπτική αναφορά)*

Εμπειρία εργασίας/συμβίωσης με άτομα στο αυτιστικό φάσμα (συνοπτική αναφορά στον αριθμό
ετών και πλαίσιο/πλαίσια που αυτή αποκτήθηκε)*


Σκοπεύω να εφαρμόσω τη Μέθοδο Cygnet με τον/την*

που είναι *Μήνυμα

(*) απαραίτητο


 

Άλλα σεμινάρια που μπορεί να σας ενδιαφέρουν: