Σεμινάριο Cygnet Core
Πιστοποίηση επαγγελματιών στο Βασικό πρόγραμμα Cygnet για γονείς παιδιών με αυτισμό
στις 22-23 Φεβρουαρίου 2020


To πρόγραμμα Cygnet είναι ένα δομημένο εργαλείο ψυχοεκπαίδευσης γονέων παιδιών με αυτισμό που αναπτύχθηκε στο Bradford της Αγγλίας.

Έχει τιμηθεί με βραβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο (Children & Young People Now Awards 2017 Finalist, Autism Professionals Awards winner 2015, National Training Awards UK winner 2010, Regional Winner Yorkshire and the Humber National Training Awards 2008) και η E.ΨΥ.ΜΕ διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα για την εφαρμογή του στην Ελλάδα.

Το σεμινάριο πιστοποίησης επαγγελματιών στην εφαρμογή του Bασικού προγράμματος Cygnet (Cygnet Core Programme) απευθύνεται σε παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς παιδαγωγούς με τουλάχιστον 4ετή εμπειρία στον αυτισμό που επιθυμούν να συντονίσουν ομάδες γονέων και φροντιστών παιδιών στο φάσμα του αυτισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι επαγγελματίες αναμένεται να είναι σε θέση να συντονίσουν ομάδες γονέων βάσει της μεθόδου Cygnet.

Στόχος των ομάδων αυτών θα είναι να αυξήσουν την κατανόηση των γονέων/φροντιστών για τις καταστάσεις αυτιστικού φάσματος, να τους καθοδηγήσουν μέσω στρατηγικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δουλέψουν με τα παιδιά τους και να τους δώσουν την δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους.

Περιεχόμενο σεμιναρίου

Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου παρουσιάζεται από τις εισηγήτριες η φιλοσοφία της μεθόδου, οι ενότητες του βασικού προγράμματος (Αυτισμός και διάγνωση, Επικοινωνία, Αισθητηριακά θέματα, Κατανόηση συμπεριφοράς, Διαχείριση συμπεριφοράς) καθώς και η επιπρόσθετη ενότητα με θέμα τα αδέλφια των παιδιών στο αυτιστικό φάσμα.

Tην δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες καλούνται να κάνουν μια σύντομη παρουσίαση μέρους των ενοτήτων.

Διαδικασία πιστοποίησης

Κατά την διάρκεια της παρουσίασής τους, οι συμμετέχοντες αξιολογούνται τόσο από τις εισηγήτριες όσο και από τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους, σε μια ανώνυμη φόρμα αξιολόγησης που δίνεται στην έναρξη του σεμιναρίου.

Το βασικό κριτήριο μιας επαρκούς παρουσίασης και της απόκτησης της Βεβαίωσης Επάρκειας στην Εφαρμογή της Μεθόδου Cygnet, είναι ο υποψήφιος να μπορεί να σχολιάσει έναν μικρό αριθμό διαφανειών που περιέχουν γνωστές πληροφορίες, με τρόπο απλό και κατανοητό από μια υποτιθέμενη ομάδα γονέων.

Στην περίπτωση που μια παρουσίαση δεν κριθεί ικανοποιητική:

 • Ο συμμετέχων θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει το συνολικό περιεχόμενο του προγράμματος και να παρουσιάσει μια ενότητα της επιλογής του στις εισηγήτριες. Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου σε ημερομηνία που θα εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές.
 • Εναλλακτικά ο υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει σαν παρατηρητής σε 2-3 πρώτες συναντήσεις ψυχοεκπαίδευσης γονέων και στη συνέχεια σαν συν – εκπαιδευτής σε ομάδα που θα συντονίζουν 2 έμπειροι βασικοί εκπαιδευτές.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Κριτήριο επιλογής των υποψηφίων επαγγελματιών είναι η τουλάχιστον 4ετής εμπειρία με άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Συμπληρωματικά θα ληφθούν υπόψη προηγούμενα σχετικά σεμινάρια ψυχοεκπαίδευσης (π.χ. EarlyBird ή Early BirdPlus) και άλλη εξειδικευμένη για τον αυτισμό εκπαίδευση (π.χ. PECS, TEACCH, Makaton, Κοινωνικές Ιστορίες, Εντατική Αλληλεπίδραση), εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και εκπαίδευση /εμπειρία στον συντονισμό ομάδων.

Το Πρόγραμμα Cygnet εφαρμόζεται σε ομάδες γονέων από δύο πιστοποιημένους επαγγελματίες. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται να δηλώσετε στην αίτησή σας άλλον έναν υποψήφιο εκπαιδευόμενο ή ήδη εκπαιδευμένο στο Πρόγραμμα Cygnet με τον οποίο σκοπεύετε να το εφαρμόσετε.

Σημείωση: Στους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Βασικού προγράμματος Cygnet (Cygnet Core Programme) παρέχεται η δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στην ενότητα: Εφηβεία, Σεξουαλική Ευεξία και Σχέσεις (Puberty, Sexual Wellbeing and Relationships – PSR). Για τo αντίστοιχο σεμινάριο πατήστε εδώ.

*Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευόμενος κλείσει ταυτόχρονα τη συμμετοχή του και στα δύο σεμινάρια θα τύχει έκπτωσης 10%.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Διεξαγωγή: 22-23 Φεβρουαρίου 2020

Διάρκεια: 2 ημέρες (12,5 ώρες)

 • 1η ημέρα (09:30-16:45)
 • 2η ημέρα (09:30-14:45)

Φορέας: Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Ε.ΨΥ.ΜΕ. «Κατάρτι»

Τόπος: Μ. Μπότσαρη 33, 3ος όροφος, 18648 Δραπετσώνα, Πειραιάς

Εκπαιδευόμενοι: 15 έως 19 άτομα

Εκπαιδευτική ομάδα: Μάρω Σταθοπούλου, Παιδοψυχίατρος, Σμαράγδα Γρηγοράκη, Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός, Όλγα Ρωμανού, Ψυχοπαιδαγωγός, Αγγελική Μίχου, Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός, Έλενα Αυγερινού, Εκπαιδευτικός, Μαίρη Ιωαννίδη, Ψυχολόγος

Εκπαιδευτές Σεμιναρίου: Μάρω Σταθοπούλου, Σμαράγδα Γρηγοράκη

Κόστος: 200 ευρώ

Παρέχονται στον συμμετέχοντα:

 • Όλο το υλικό του Βασικού Προγράμματος Cygnet για γονείς και οι διαφάνειες παρουσίασης μεταφρασμένα στα Ελληνικά σε ψηφιακή μορφή.
 • Βεβαίωση Παρακολούθησης από το ΚΔΒΜ της Ε.ΨΥ.ΜΕ «Κατάρτι»
 • Βεβαίωση Επάρκειας στην Εφαρμογή του Προγράμματος, εφόσον κριθεί επαρκής η παρουσίαση από τον εκπαιδευόμενο.
 • Στα διαλείμματα θα προσφερθούν καφές και ελαφρύ γεύμα.

Υπεύθυνη Σεμιναρίου – Πληροφορίες: κ. Δήμητρα Σταμούλη stamouli@katarti.gr
Τηλέφωνο: 210 4328281

Αίτηση Εγγραφής έως: 24/1/2020 στη φόρμα αίτησης που ακολουθεί.


Τρόπος Εγγραφής και Πληρωμής

 1. Συμπληρώνετε ηλεκτρονικά την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία δηλώνετε τον συνεκπαιδευόμενό σας και επισυνάπτετε το βιογραφικό σας. Την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει και ο συνεκπαιδευόμενός σας. Μετά την λήξη της υποβολής αιτήσεων και εντός μίας εβδομάδας, η αίτησή σας θα αξιολογηθεί και θα ενημερωθείτε από την γραμματεία για τη συμμετοχή σας ή όχι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
 2. Εφόσον ενημερωθείτε από τη γραμματεία για την συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καταθέτετε στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, εντός 2 εργάσιμων ημερών κατ΄ ελάχιστον το ποσό των 80€ προκειμένου να προεγγραφείτε.
 3. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας πρέπει να γίνει ολική αποπληρωμή του ποσού μια εβδομάδα πριν την έναρξη του σεμιναρίου είτε εφάπαξ, είτε μέσω πιστωτικής κάρτας, σε δόσεις που δε μπορούν να υπερβαίνουν τις δύο, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τη Γραμματεία.
 4. Ο αριθμός λογαριασμού στον οποίο θα γίνεται η κατάθεση χρημάτων είναι ο παρακάτω:
  • Τράπεζα Πειραιώς Αριθμός Λογαριασμού: 50 2803 3016 051
  • IBAN: GR18 0172 0280 0050 2803 3016 051
  • Δικαιούχος: Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών
 5. Στο καταθετήριο θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του συμμετέχοντα και απαραίτητα να γίνει αποστολή ευκρινούς αντιγράφου του με e-mail στη διεύθυνση stamouli@katarti.gr
 6. Για εξόφληση μέσω πιστωτικής κάρτας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία.

Προσοχή: Στην περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται, τότε η θέση δεν κατοχυρώνεται ή οριστικοποιείται και ως εκ τούτου δύναται να καλυφθεί από άλλο συμμετέχοντα.


ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ.